Vad ha på skuggig balkong?

Helén

Hej Sylvia

Jag har en balkong som vetter mot NV. Lite morgonsol kommer in mellan 06.00-9.30 - men tyvärr endast på den sida där balkongdörren är. Typiskt! Trots detta har jag nu sedan hösten-09 lyckats övervintra och få att blomma 2 sorters liljor ('Anastasia' och 'Black Bird') i stora krukor. De står på en bänk mot fönstret och med frigolitskivor under, runt om och över krukorna vintertid. Men jag vill nu komplettera i den mest skuggiga hörnan - VAD ska jag välja?

Kommer satsa på en riktigt stor och rejäl kruka, troligen Lindesbergskrukan, samt bygga en "pall" på hjul, då räcket inte är genombrutet utan ger slagskugga - så att växten kommer upp. Hjulen kommer göra det lätt att "snurra" på växten då och då för ljusets skull. Vill helst ha något som växer långsamt, håller sig totalt under 1,5-1,8 m och helst städsegrönt, samt inte blir så brett - beskärning kan bli nödvändigt. Vill gärna även komplettera med några perenner att samplantera med mina liljor - kanske någon lilja till.

Och om jag vill ha växter som måste vinterförvaras - har inte tillgång till ljus och sval plats. Bara i totalt mörker mellan 15-18 grader. Jag har pelargoner som åker in i lägenheten över vintern med ljusramper över och de flesta har klarat sig okej.

Kan du hjälpa mig?

Varma vårhälsningar Helén

Odla Svarar: 

Hej

Du kan visst odla även om din balkong är skuggig. Ett knep de använder i tättbebyggda städer som i Tokyo är att rikta en solstråle på växterna genom att ha någon reflekterande yta på väggen och som riktar ljuset till växterna. En spegel kanske blir för skarp, men en snygg metalltavla med blank yta kanske? Pröva, kolla om du hittar något hemma eller i ett loppis.

Jag antar att din balkong är rymlig eftersom du pratar om att ha stora krukor? Kolla gärna bärigheten så att det hela inte blir för tungt, våt jord väger ganska mycket. Det är dock bättre att ha några få men större krukor än massor med småkrukor, som behöver vattnas oftare. Krukor som just Lindesbergskrukan väger väldigt lite i sig.

I en sådan större kruka kan du kanske ha ett litet stamträd, antingen rent dekorativt som dvärgsyren eller ett "bärträd" som vinbär eller krusbär på stam. Eller, som du själv är inne på, ett uppstammat vintergrönt träd, typ bolltuja på stam. Du kan plantera någon låg, färgglad och blommande växt vid dess "fötter", se sommarblommor och perenner nedan.

Du kan kanske ha fina amplar med hängande sorter av fuchsior, de kommer ju upp så de får mer ljus. Eller varför inte göra en kryddampel. Läs mer här: Amplar i olika skepnader.

Vill du ha klätterväxter på väggarna, pröva stora krukor med pipranka, skogsklematis eller vildkaprifol eller varför inte humle. Även murgröna funkar men den ska helst inte sitta vid en vägg utan på en spaljé, eftersom den kan suga sig fast och lämna spår.

Perenner: olika ormbunkar, funkia (=Hosta) i kruka, penningblad eller vintergröna (=Vinca) i kanten av lådan, spetsmössa (=Tiarella), fänrikshjärta, sockblomma, flocknäva.... Och som du ser, så många liljor funkar även i skugga, i synnerhet krollilja, Lilium martagon och praktlilja, Lilium speciosum.

Vill du även odla grönsaker så pröva till exempel med plocksallat och asiatiska bladgrönsaker.

Om du ska ha balkonglådor så välj modeller som är djupa och gärna har vattenmagasin under jorden. Då slipper du vattna så ofta sedan. De flesta sommarblommor vill växa i full sol för att blomma mycket men det finns även något skuggtåliga sommarväxter för balkonglådor, till exempel fuchsia, flitiga lisa, brokcyckelblomster, Prins Gustavs öga, sommarbegonia, lobelia, blåmåra, indiankrasse, silvernjurvinda, silverek, pilört, knölbegonia mm.

I större krukor kan du ha blomstertobak, balsamin, sommarmalva, fjärilsblomster, lövkoja och trädgårdsaster för att nämna några.

Växter som måste vinterförvaras kanske kan stå på trapphusets stora, svala fönsterbrädor eller på golvet framför fönstret i hallen... det beror ju på hur du bor, om de får vara ifred och så, men många lyckas ju göra så.

Läs gärna här på Odla om balkongodling, där finns mycket att läsa! Lycka till med din balkong!

Med vänlig hälsning Sylvia