Vad göra med träd som växer vågrätt?

Hanna

Hej, jag har en helt nybyggd trädgård som mest är lerhör för tillfället, men längs tomtgränsen på ena sidan huset finns lite syrener och något annat litet träd (ca2cm i diameter och 2,5 m höga) men många av dem ligger ner och växer... Jag har försökt dra i dem lite men dom verkar rätt stela. Vad ska jag göra med dem?

Det finns även tjockare syrener som växer lodrätt men dom ser mer ut som träd med en stam och lite löv högst upp bara. Inte alls som buskar... Hur ska jag göra för att få dom mer buskiga? Det växer även massor med nya skott(?) På marken överallt, allt från 10 cm höga till 1 m, ska jag ta bort dem? Eller beskära dem? Låta dom va?

Tacksam för hjälp :) Hanna

Odla Svarar: 

Försök att gräva lite försiktigt runt om så att ni kan dra upp träden och föst dem sedan med 4 pålar och s.k. träduppbindare i rätt riktning.

Om ni vill ha syrenerna som häck, så kan ni helt enkelt kapa skotten ca 20 cm från marken och låta dem växa upp igen. Men som du har märkt, så kommer det massor med rotskott, syrener gör så. De kommer att sprida sig allt mer om ni inte kontinuerligt drar bort de skott som är "för mycket".

De mest "trädlika" av syrenerna kan ni kanske ha just som träd? Ta bort alla grenarna på stammen och beskär kronan som att den med tiden bildar en snygg trädkrona.

Sylvia