Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vad göra med gammal vresroshäck

Hej!
Vi flyttade till hus i höstas men hade då ingen tid att fixa något i trädgården. Men jag såg att vresroshäcken ut mot gatan är väldigt tanig och ful. Ska jag klippa ner den helt eller bara gallra? Hur ska den skötas och gödslas?

Egentligen är jag inte alls förtjust i den och funderade på att plantera någon annan häck innanför eftersom jag hört att vresrosen är "omöjlig" att gräva bort. Då hade jag tänkt mig tuja för att det är vintergrönt insynsskyddande. Tänkte att det skulle kunna se fint ut ut mot gatan också. Med en hög "tujamur" och så den blommande vresrosen. Går det att göra så? Eller är det bara extra jobb att försöka få vresrosen fin och samtidigt försöka sköta en annan häck innanför?

Vi bor i zon 4 med tung kalkhaltig lerjord.
Tack för hjälpen!
/Karolina

Odla Svarar: 

Till tung lerjord passar vresrosen bättre än tuja.

Du kan försöka att först göra roshäcken vacker genom att klippa ner den ordentligt. Antingen klipper du ner den helt eller så sparar du några yngre grenar som du bara kortar in, så att du får blommor i år också.

Passa på att gödsla med välbrunnen kreatursgödsel om du har, annars kan du köpa kogödsel i säckar och breda ut ordentligt mycket nu på våren. Gödsla en gång till med rosgödsel vid midsommartid. Sedan gödslar du på detta sätt varje år.

Blir du inte nöjd ändå så kan du plantera den här tujahäcken senare, efter några år, men du behöver ta minst 2 m mellan rosorna och tujan, annars får du rosskott i tujahäcken förr eller senare och DET är svårt att sköta!

Och visst går det att ta bort en roshäck: du tar dit en grävskopa som gräver bort alla rosorna med rötter, plocka för hand alla rester du hittar och sedan passar du noga en tid om det ändå skulle finnas några bortglömda rötter som skickar upp skott.

Sylvia