Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad göra med gammal vresroshäck

Hej!
Vi flyttade till hus i höstas men hade då ingen tid att fixa något i trädgården. Men jag såg att vresroshäcken ut mot gatan är väldigt tanig och ful. Ska jag klippa ner den helt eller bara gallra? Hur ska den skötas och gödslas?

Egentligen är jag inte alls förtjust i den och funderade på att plantera någon annan häck innanför eftersom jag hört att vresrosen är "omöjlig" att gräva bort. Då hade jag tänkt mig tuja för att det är vintergrönt insynsskyddande. Tänkte att det skulle kunna se fint ut ut mot gatan också. Med en hög "tujamur" och så den blommande vresrosen. Går det att göra så? Eller är det bara extra jobb att försöka få vresrosen fin och samtidigt försöka sköta en annan häck innanför?

Vi bor i zon 4 med tung kalkhaltig lerjord.
Tack för hjälpen!
/Karolina

Odla svarar:

Till tung lerjord passar vresrosen bättre än tuja.

Du kan försöka att först göra roshäcken vacker genom att klippa ner den ordentligt. Antingen klipper du ner den helt eller så sparar du några yngre grenar som du bara kortar in, så att du får blommor i år också.

Passa på att gödsla med välbrunnen kreatursgödsel om du har, annars kan du köpa kogödsel i säckar och breda ut ordentligt mycket nu på våren. Gödsla en gång till med rosgödsel vid midsommartid. Sedan gödslar du på detta sätt varje år.

Blir du inte nöjd ändå så kan du plantera den här tujahäcken senare, efter några år, men du behöver ta minst 2 m mellan rosorna och tujan, annars får du rosskott i tujahäcken förr eller senare och DET är svårt att sköta!

Och visst går det att ta bort en roshäck: du tar dit en grävskopa som gräver bort alla rosorna med rötter, plocka för hand alla rester du hittar och sedan passar du noga en tid om det ändå skulle finnas några bortglömda rötter som skickar upp skott.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB