Vad gör min orkidé?

Cattis

Hej Sylvia

Hade läst att orkidéer "fattar" bättre att de ska sätta nya stänglar med hjälp av temperaturskillnad och att man därför kan ställa ut dem över dagen. För 3 veckor sedan tog jag ut alla mina orkidéer eftersom blommorna så sakteliga börjat vissna. Jag doppvattnade dem på altanen och lät dem stå ute tills kvällningen. Vädret var varmt och skönt med en lätt bris (bra lä på altanen). Sedan körde jag med halvöppna fönster dagtid i 2-3 dagar efteråt.

Jo-men-visst ... flera av orkidéerna har nya fina rötter och fräscha blad på gång men så är det en som beter sig annorlunda. Den hade 2 avklippta stänglar vid 2:a noden och 3 blad och när jag doppvattnade den kom det troligen vatten i rosetten som jag inte noterade varvid alla bladen ruttnade och gick förlorade inom 2 veckor.

Jag tänkte slänga skiten men lät den stå kvar i sin glaskruka i väntan på att jag skulle köpa en ny att plantera istället. Så när jag kollade den igår (1 vecka utan blad) så har BÅDA de gamla avklippta stänglarna varsitt nytt stängelskott vid sina noder - efter en hel vecka utan blad?! Hur är det möjligt? Kan den verkligen överleva så?

Tog upp orkidén ur sin glaskruka idag för att kolla rötterna. Några var torra och döda, andra blekvita och halvdöda men åtminstone 5 var fortfarande gröna och spänstiga. Tror du att den har någon chans att överleva utan sina blad? Jag är så fascinerad och nyfiken av denna orkidén och vill verkligen att den ska överleva.

Hälsningar Cattis

Odla Svarar: 

Hej

Din orkidé har tydligen fått barn - keiki - på de gamla stjälkarna. Inte alltför ovanligt, men kanske ett stressymtom i ditt fall. Plantera tillbaka orkidén i krukan igen och vänta tills barnen har vuxit till sig och fått rejält med egna rötter. Sedan kan du ta isär dem och plantera de orkidéerna i egna krukor. Om inte moderplantan till dess har kommit med nya blad så kan du sedan slänga den.

Med vänlig hälsning Sylvia