Vad äter vindruvsknoppar?

Catrina

Hej

Hjälp!! Jag planterade min druva `Zilga´ förra året och den hade ett stadigt skott, nu i vår var jag så glad över att se att hela skottet hade överlevt vintern, knopparna färdiga att spricka! Men nu när jag tittade för ett par dagar sen är det något som har ätit ur alla noppar på hela slingan!!!!

Nu undrar jag förstås vad har ätit ur knopparna, hade jag kunnat skydda den och kommer den att överleva detta, nu är det bara en brun torr slinga kvar kanske att nån knopp har klarat sig längst ner kopparna är lite ätna på?

Bor i zon 4.

Tacksam för svar!

Mvh Cattis

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte lätt att gissa utan att ha sett marodören i aktion, men jag misstänker att det kan vara öronvivel.

De ligger dolda under dagen och kryper fram på natten och gör typiska gnagda bladkanter, "konduktörsklipp", på växterna, som till exempel vindruvorna. Ibland kan de ge sig på unga skott och knoppar också, men det är larverna som ligger under marken och gnager på rötterna som gör störst skada. Man kan försöka plantera om växterna om det låter sig göras och då pillar man bort alla larver man hittar i jorden. De brukar även sitta runt rothalsen, så titta igenom hela rotsystemet.

Insektsparasitära nematoder är annars en möjlighet om man har väldigt mycket besvär av vivlar. Vine Weevil Killer(http://www.odla.nu/artiklar/ute/skadedjur-och-sjukdomar/nya-nematoder/)

Här kan du se vivlarna på bild (http://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/faktabladen/33_vivlar.pdf)

Med vänlig hälsning Sylvia