Vad är fröbomber?

Apollo

Hej

Jag har läst om sk fröbomber. Har du någon erfarenhet av dessa? Hur ska man sköta dem?

Ska ev skaffa bin och tycker det verkar perfekt för att få mer blommor där det inte är rabatt.

Mvh Apollo

Odla Svarar: 

Hej

De så kallade fröbomberna hör ihop med Guerilla Gardening, alltså gerillarörelsen som vill göra stadens outnyttjade ytor gröna och levande. Ett exempel på detta är organisationen Freedomsgardens, läs om dem här: Freedomsgardens.

Det finns till och med några företag som tillverkar sådana här fröbomber, till exempel engelska Kabloom och japanska Fukuoka Seedballs (googla!) av lera, återvunnen pappersmassa, kompost och olika sorters frö som kan etablera sig utan att någon behöver sköta om dem.

Vitsen är just att inte behöva sköta om det hela, då sådana här områden ofta är fula rivningstomter, nergångna gamla industritomter och andra ställen där det finns jord men som kan vara omgärdade av nätstaket. Man kastar in sådana här fröbomber och fröerna inuti bomben växer förhoppningsvis vackert där fröbomben kastats och regnet löst upp bomben. Bombens hölje skyddar fröna på platser där djur och fåglar kan äta upp fröna om de inte skyddas tills de gror, man kommer ju ofta inte åt att täcka fröna med jord.

Fröbomber är alltså en metod för direktsådd utan jordbearbetning, men att göra fröbollar innebär merarbete. Du kan ju bara kasta in fröna och mylla ner dem lite om du har tillgång till området. Gör en blandning av olika frön: fågelfrö-solrosor, jättenattljus, blåklint, honungsfacelia, gurkört, klöver och annat som gror lätt och så så.

Har du en egen trädgård, så plantera gärna fruktträd och bärbuskar samt så olika så kallade bifoderväxter, så har bina något att jobba med.

Med vänlig hälsning Sylvia