Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vad är detta

Vippslide, Aconogonon divaricatumJag har i min rabatt en enorm perenn växt som ingen vet vad det är. Skickar två bilder så du kan se hur det såg ut i vår (då var det en rotklump på ca 40 cm) och hur det ser ut nu.

Som du kan se så är den närmare två meter hög och två meter bred. Den har rödaktiga stjälkar och vita vippor längst upp. Bladen är avlånga.

Min fråga är också om den går att flytta så att den blir solitär. Den tar alldeles för stor plats och skymmer utsikten från altanen. När är bästa tid att flytta den.

När ska man flytta spireor - har även plymspirea som tar för stor plats och som jag tycker passar bättre som solitärer.

Med vänliga hälsningar
Annika som bor ca 4 mil norr om Umeå (zon 5)

Odla Svarar: 

Det är knäa eller vippslide, Aconogonon divaricatum. En förvildad trädgårdsflykting, kommer från Ostasien.

Ganska lätt att fröså, men du kan ju försöka flytta den på hösten.

Med spireor är det samma sak, flytta på hösten precis efter de har tappat bladen, eller med tanke på att du bor i Umeå, på våren strax innan lövsprickning.

Sylvia