Vad är det för växt?

Gustav

Hej! Jag har en tall och under tallen växer dessa växter (ser ut som hundkex) och de sprider sig så otroligt mycket. De håller på att ta över häcken och gräsmattan. Hur blir man av med dem? Se bifogade bilder. Tack för svar! Mvh Gustav

Odla Svarar: 

Hej Gustav!

 

Det finns väldigt mycket flockblommiga ogräs i Sverige men min första tanke var att det kunde vara en vildpersilja, Aethusa cynapium L., det finns tre underarter, och alla kan andra på sitt utseende lite som de vill. Vildpersillja får inte förväxlas med vanlig perislja då den är giftig.

Min andra tanke var att det kunde vara en odört, Conium maculatum L, även den är giftig.

Sen mitt sista val får bli en rotkörvel, Chaerophyllum bulbosum L., eller en rysskörvel , Chaerophyllum prescottii DC. Det hade faktiskt kunnat vara vanligt hundkex men bladen är inte riktigt så flikiga och tunna som på hundkexet.

Hoppas du fått lite mer att gå på!

Gå gärna in på den virtuella floran och sök på flockblommiga växter, där kommer du garanterat hitta vad du söker och kan jämföra olika bilder mot varandra.

Hur du ska bli av med dem är svårt med tanke på att arten inte är bestämd, men som med alla flockblommiga ogräs kan de vara ganska agressiva. Man får antingen täcka marken i minst två säsonger med mörk duk eller pressening. Eller så får man rycka bort dem för hand i några säsonger, på det sättet kommer de att försvinna tillslut.

Lycka till!

Anna T