Väcka övervintrade rosor

Suzanne

Hej

Jag har 2 stammade rosor som stått ute i sina krukor med mycket isolering runt sig i vinter. När och hur ska jag börja få dem att "vakna" ur vinterdvalan om de överlevt? När ska jag börja vattna dem?

De har varit skyddade med tyg runt själva kronan och stått i lä men dock ute och kallt. Krukorna är ställda i korgar med massor av tidningspapper runt sig.

Mvh Suzanne

Odla Svarar: 

Hej

Börja glänta på isoleringen runt rosorna nu så fort det börjar bli lite varmare, det vill säga inte så många minusgrader längre på nätterna. Ett par minusgrader nattetid gör inget, det tål rosorna. Ta dock inte all isolering på en gång utan ta det lite i taget med några dagars mellanrum så att rosorna hinner vänja sig.

I takt med att jorden tinar upp kan du sedan börja vattna rosorna också. Känn efter allteftersom om jorden är isig eller inte.

Ta inte av skyddet på rosornas kronor förrän du har kunnat börja vattna och det har blivit varmare väder. Rosorna bör inte vakna och börja skjuta blad innan det är så pass varmt att de sedan inte fryser igen.

Med vänlig hälsning Sylvia