Väcka fikon till liv

Pia

Hejsan

För ett par år sedan köpte jag ett fikon av Odla.nu. Det står i kruka i mitt växthus under sommarhalvåret, och tas in i ett svalt rum under vintern. Nu ser det dött ut. Hur ska jag väcka det? Ska jag beskära något?

Tacksam för svar!

Mvh Pia

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att veta om din fikonplanta lever utan att kunna ta i det, men vattna nu rejält, byt jord om fikonplantan växer i en för liten kruka och ta ut den till växthuset. Om fikonplantan inte vaknar inom kort när du vattnar den så kan du kolla genom att först krafsa med nageln på en barken och se om den är brun och död eller levande inuti. En del sorter tar nämligen ett tag på sig för att vakna. Ser du ändå inte om grenen är död, kan du kolla genom att försiktigt klippa av en gren.

När det gäller beskärning av fikon kan det vara svårt att "hinna med" det. Antingen är det fel årstid - fikon blöder på våren - eller så har fikonträdet frukt. Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är fikonplantan uppe i taket eller blir spretig så måste man ju.

Man beskär fikonplantan när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan du toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill du ha din fikonplanta i trädform toppar du den efter det att den har nått den höjd du vill ha den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer nya skott hela tiden, dessa toppar du så du får en fin krona på fikonplantan. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill du hellre ha fikonplantan i buskform toppar du den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar du sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

En fikonplanta behöver en period av lätt kyla på vintern för att den ska sätta frukt nästa säsong. Jag undrar också om du inte kan ha ditt fikon ute under sommaren, det behöver inte stå i ett växthus om det ändå är varmt. Bara se till att vattna och gödsla ändå.

Med vänlig hälsning Sylvia