Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

UV-ljus

Hej
Jag har skaffat en lysrörsarmatur för 2 lysrör som är för växterna på varsit 18w rör. Jag undrar, skall man ha denna på runt för exotiska växter som palmer?

Lena

Odla Svarar: 

UV-ljus för växterna? De brukar användas till akvarieväxter, mest. För rumsväxter skulle det vara bättre med dagsljusrör, helst fullfärg.

Mest ljus ger speciallampor som kvicksilverlampor, blandljuslampor och metallhalogenlampor som används i offentliga lokaler och i växthus. Men de två förstnämnda lamporna ger ifrån sig ett ganska kallt vitt ljus som inte är någon mysbelysning i hemmet utan passar bäst i stora offentliga lokaler.

Metallhalogenlampor ger ifrån sig ett mer gul/orange ljus men armaturerna har ingen snygg "hemdesign", men det bryr sig många växtentusiaster inte om.

Mer användbart i hemmet är däremot vanliga lågenergilampor som passar i stort sett alla hemarmaturer idag, samt vanliga fullfärgslysrör, ger bra ljus till växterna och är dessutom energisnåla. Däremot är alla typer av glödlampor och halogenlampor olämpliga. Deras ljus innehåller för mycket rött ljus vilket gör växterna långa och rangliga. Dessutom är det bara 5% av lampans effekt som är ljus, resten avges i värme och kan ge växterna brännskador.

Möjligheten att använda vanliga billiga armaturer till växtlampor gör det möjligt att i större utsträckning ha växter inne i rummet. För bara 1 meter innanför fönstret har ljusmängden sjunkit med 75%. Så belys din "djungel" inne i rummet. Med belysning framhävs växterna också bra och ger ökat skönhetsvärde åt rumsupplevelsen.

Växterna vill också ha nattro, så sätt en timer på växtlamporna så att de lyser 12-16 tim/dag.

Sylvia