Utbildning - Växtodling

Victoria Wedeberg

Hej! Jag heter Victoria och är 21 år gammal. Har ingen utbildning sedan tidigare av odling men har fått en tydlig framtidsvision av att börja odla ekologiska grönsaker i ett stort växthus och sälja vidare. Min fråga är, finns det någon specifik utbildning i Skåne som har kursinnehåll av just det jag beskriver?

Lära mig odla grönsaker i växthus, även utanför växthus. Växtodling kanske är bättre att säga. Och vad har de för intagningspoäng och hur går man till väga för att ansöka? Samt kostar det något och hur lång är utbildningen?

Kollade Alnarpskolan i Lomma där stod något om en kurs i Växtodling men den ingick bara i andra utbildningar. De kanske har någon på Alnarp som passar bra för ändåmålet? Vad fick du lära dig på din utbildning?

Tack på förhand! /Victoria Wedeberg

Odla Svarar: 

Hej Victoria!

Vad kul att du känner att du vet vad du vill! Jag gick trädgårdsingenjörsprogrammet med inriktning odling, vilket ,med ditt intresse för ekologiska grönsaker skulle kunna vara lämpligt för dig. På min utbildning läste vi grundläggande gemensamma kurser inom bland annat växtfysiologi, odling och affärsplanering de första två åren. Där i var det invävt praktiska övningar då och då, såsom beskärning, ympning, sådd på fält, skörd, anläggning av rabatter, samt odlingsexperiment. Det tredje året var mer fritt att pussla ihop bland de kurser som man själv hade störst intresse för. Då valde jag bland annat följande lockande och mycket givande kurser: * Frukt-, bär- och vinodling * Tillverkning av drycker från frukt, bär och vin * Småskalig ekologisk odling

Jag har studerat på lantbruksuniversitetet i Alnarp i tre års tid, och kan nu varmt rekommendera det!

Dock finns det naturligtvis andra kortare utbildningar med mer direkt praktisk fokus och koppling till arbetslivet genom studieförlagd praktik. Hvilan i Åkarp har exempelvis en 2-årig KY-utbildning till trädgårdsmästare, där man kan rikta in sig på växtproduktion. Norrvikens Trädgårdar vid Båstad har även en 2-årig KY-utbildning till trädgårdsmästare. Från båda dessa ställen har jag mött flera personer som varit mycket nöjda med sin studietid.

Hittade en sammanställning som kan vara intressant för dig: [(http://gardener.blogg.se/2010/february/700-tradgardsmastare-fran-rosendal.html)]

Du kan alltid kontakta studie- och yrkesvägledaren på Alnarp, såväl som vägledarna för de andra intressanta utbildningarna. De svarar mer än gärna på alla frågor du kan tänkas ha. Lycka till!

Vänliga hälsningar, Carina