Uppstammad gran

Vi har en ful gammal gran på tomten som vi egentligen helst skulle vilja ta bort. Problemet är att den står på perfekt hängmatte-avstånd från en ek...

Granen är 6-7 meter hög och vi har provat att stamma upp den rejält, har nu bara en liten gran på toppen. Inte speciellt vackert men vi är rädda att trädet helt dör om det inte finns nåt grönt kvar. Tanken är att göra en liten rabatt runt om och låta slingerväxter klättra upp på någon form av spaljé för att dölja stammen, men med denna höga stam med grantopp blir det kanske inte så bra?

Om man väljer att såga av trädet 2-3 meter upp, dvs. bara ha en stam kvar för hängmattefunktionen, hur länge dröjer det innan trädet helt dör? Bromsar man processen om man på nåt vis behandlar toppytan? Vad skulle man annars kunna göra?

Eva

Odla Svarar: 

Jag tycker att ni kan låta granen leva med topptofsen kvar.

Led upp klängväxter med hjälp av spaljéer eller ta långa rep som du binder runt stammen resp. fäster i marken. Bygg en upphöjd rabatt en bit från stammen, man ska inte täcka granens rötter och stam med jord. Fyll på med lite kullerstenar e.d. om det behövs intill stammen.

Sedan kan ni låta t.ex. skogsklematis, guldhumle, kaprifol, klätterhortensia e.d. klättra upp och dölja stammen.

Sylvia