Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Upphöjda trädgårdsland

Hej!
Jag har tänkt att anlägga två upphöjda trädgårdsland i ett hörn av trädgården på gräsmattan. (Två istället för ett stort för att lättare nå så att man slipper att springa i det.)

Jag har tänkt att göra dom ca 3*1,5-2 meter st. I dom har jag tänkt att odla sådant som är onödigt att ha i växthuset, bönor, morötter, squash och pumpa. Hur högt är det lämpligt att göra det? Vad för virke är lämpligt, tryckimpregnerat eller "vanligt"? Hur kraftigt material bör det vara? Måste jag ta bort gräsmattan under eller är det bara att sätta dit ramen, gräva ner den lite vid kanterna, och hälla i jord? Det är nylagd gräsmatta på 10 cm matjord och med lite mer leraktig jord under.

hälsningar Annika

Odla Svarar: 

Du behöver inte ta bort gräsmattan eftersom där är matjord. Ramen bör vara ca 30 cm. Om du ska använda tryckimpregnerat beror på om du inte är rädd för de gifter som finns i virket. Du kan klä in ramen med plast så tränger inte gifterna ut. Du får räkna med att virket utsätts för röta. Men nog håller det i fem år om du använder dig av entumsbräder 2,5 cm.

Göran