Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upphöjda trädgårdsland

Hej!
Jag har tänkt att anlägga två upphöjda trädgårdsland i ett hörn av trädgården på gräsmattan. (Två istället för ett stort för att lättare nå så att man slipper att springa i det.)

Jag har tänkt att göra dom ca 3*1,5-2 meter st. I dom har jag tänkt att odla sådant som är onödigt att ha i växthuset, bönor, morötter, squash och pumpa. Hur högt är det lämpligt att göra det? Vad för virke är lämpligt, tryckimpregnerat eller "vanligt"? Hur kraftigt material bör det vara? Måste jag ta bort gräsmattan under eller är det bara att sätta dit ramen, gräva ner den lite vid kanterna, och hälla i jord? Det är nylagd gräsmatta på 10 cm matjord och med lite mer leraktig jord under.

hälsningar Annika

Odla svarar:

Du behöver inte ta bort gräsmattan eftersom där är matjord. Ramen bör vara ca 30 cm. Om du ska använda tryckimpregnerat beror på om du inte är rädd för de gifter som finns i virket. Du kan klä in ramen med plast så tränger inte gifterna ut. Du får räkna med att virket utsätts för röta. Men nog håller det i fem år om du använder dig av entumsbräder 2,5 cm.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB