Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Uppfödning av mördarsniglar

Jag skulle gärna vilja använda mig av mitt trädgårdsavfall för kompostering, men eftersom vi bor i ett område med stora mängder mördarsniglar har vi hittills tagit det säkra före det osäkra och kört iväg vårt trädgårdsavfall till kommunens container varje år. Detta för att undvika att vårt trädgårdsavfall blir barnkammare för en  massa nya sniglar. Det känns som slöseri med en massa växtmaterial som skulle kunna bli fin kompostjord.

Hur ska vi göra för att undvika att vår kompost blir en uppfödning för sniglar? Fungerar ett komposteringskärl, dvs. ett sådant som är godkänt för att kompostera  hushållsavfall för att hålla sniglarna borta?

Eva-Lena

Odla Svarar: 

Det är verkligen synd att kasta bort bra kompostmaterial. Om området redan har stora mängder mördarsniglar, så en kompost mer eller mindre gör säkert inte mycket till.

Men det finns kompostkärl som klan fungera bra i sammanhanget. Men det måste finnas lufthål i den så att komposteringen hålls igång.

Köp/låna gärna en bok om kompostering för att lära dig mer, t.ex. denna: http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_51.shtml

Är man rädd ändå, så har nematoder mot sniglar nu godkänts av Kemikalieinspektionen i Sverige! Ett medel, Nemaslug, marknadsförs i Sverige av Bionema AB.

Nemaslug innehåller nematoder av arten Pharmarhabditis hermaphrodita (mikroskopiskt små rundmaskar), som har hittats naturligt i bl.a. Norge.

Medlet är effektivt upp till sex veckor och används mot de sniglar, som finns nere i marken. Så länge det finns sniglar förökar sig nematoderna och fler sniglar kan infekteras.

Nematoderna vattnas ut och kryper ner i jorden, där de aktivt uppsöker sin värd genom att följa ämnen som sniglarna utsöndrar. Sniglarna angrips genom naturliga kroppsöppningar och nematoden frigör en symbiotisk bakterie, Moraxella osloensis, som inom några dagar dödar snigeln. Efter förökning inuti den angripna snigeln, vandrar nya nematoder ut och uppsöker nya mål.

http://www.bionema.se/produkter/nemaslug/

Sylvia