Uppbyggnadsbeskärning av plommon

sara mancini

Hej Sylvia

För 1, 5 år sedan planterade jag ett 'Reine Claude'-plommon som trivs. Har dock läst att den borde blivit beskuren vid plantering eller redan vid plantskolan men det ser inte så ut.

Trädet har 3 toppskott som står rakt upp och är nästan 1, 5 m långa. Ska jag ta ner dessa och i så fall hur mycket och kan jag göra det nu (bor i Stockholm)?

Om jag inte kan beskära nu kan jag binda ner dessa något så att de växer med vinkel ifrån varandra (ca 45 grader) och sedan korta in dem något under JAS eller ska de vara så långa?

Behåller gärna topparna om det inte hindrar uppbyggnadstillväxten då det är trevligt att det redan är så högt (vill ha ett stort träd):).

Har hört att man ska binda ner frukgrenar för att få en rikligare skörd pga att någon vätska då lättare tar sig ut i grenarna. Kan denna behandling även göra att senbärande sorter som Reine Claude bär tidigare?

Tacksam för svar

Hälsningar Sara

Odla Svarar: 

Hej!

Det är alltid vanskligt att "beskära träd per mail"! Särskilt om man inte ens har en bild för att få lite uppfattning.

Stenfrukt som plommon, körsbär, persika och aprikos bör klippas under JAS, de kan blöda om man klipper på våren.

Men det låter som en bra idé att binda ner de grenarna som du vill ska bilda sidogrenar. Bäst är förstås att bara ha en toppskott rakt uppåt, de övriga kan böjas ner.

Det finns olika sätt att göra detta, t.ex. hänga vikter på grenarna eller binda fast m ha a "tältpinnar" + rep mot marken. Men tänk på att inte böja för häftigt på en gång utan ta det gärna i etapper och öka böjningen allt eftersom. De horisontala grenarna brukar ge frukt snabbare än sådana som står upprätt.

Själv har jag lagom stora, runda stenar in i ett garnnät och hänger detta. Jag har också kört med små flaskor med sand i, hängt fågelmatare med talgbollar och mycket annat! Hitta på något roligt bara! Det viktiga är att den inte blir för tung så att den bryter grenen, man får anpassa den efter grenens diameter. Pröva dig fram, grenen ska böjas lätt men inte så den riskerar att fläkas av!

Under JAS kan du sedan korta av dessa nerböjda grenar om du vill.

Med vänlig hälsning Sylvia