Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Uppätna rosor

I höstas planterade jag flera nya buskrosor, och nu i slutet av januari upptäckte jag att hare eller rådjur har knaprat i sig två av rosorna ända ner till marken. Kommer de att klara vintern tror ni - har de en chans att komma igen?

Lotta

Odla Svarar: 

Det beror på om de har klarat förädlingsstället, alltså "knölen" nere vid markytan. Ovanför den finns den förädlade rosen, under den finns rötterna som brukar vara någon sort av vildros.

Är det så att rosen är uppäten till och med under förädlingsstället, kommer du inte att få något annat än vildrosor. Om de däremot har lämnar knölen och lite av de ädla grenarna kvar (hoppas du hade kupat upp ordentligt?), kan den däremot klara sig. Du får bara passa så att det inte kommer skott under knölen, dom ska tas bort. De brukar vara mer taggiga och kraftiga än de ädla grenarna.

MEN OM det skulle vara så lyckligt att det handlar om rotäkta rosor, dvs. hela rosen är en och samma sort, då kommer den igen från roten.

Hoppas på det bästa!

Sylvia