Ung gräsmatta är gul

Jenni

Hej Jankov

Vi bor i Stockholm i en bostadsrätt med uteplats. Uteplatsen vetter mot väster. Vid tretiden på eftermiddagen får den sol "längsmed" och på kvällen när solen kommer mer rakt mot uteplatsens plattor så försvinner den bakom en kulle.

För två år sedan, sommaren 2011, rev vi upp den gamla gräsmattan som då var cirka 12 år gammal. Den bestod av enbart mossa och maskrosor närapå. Vi lade en ny gräsmatta av rullgräs. Sen har vi har regelbundet gödslat med Algomin på den nya gräsmattan. I höstas klippte vi av olika orsaker tyvärr inte gräsmattan ordentligt innan vintervilan och snön.

Gräset har under vintern varit långt under snön och idag, den 7 maj, så är fortfarande allt gräs gult och platt. Här och där så skjuter en del gröna strån upp men det är en stor skillnad mot det allmänna gräset på andra sidan grusgången.Tittar man närmare är det stora hål där man ser jorden (började redan förra året) och det gula gräset är sprött och "dött". Det känns som att om vi krattar så kommer det inte att finnas något gräs kvar nästan.

Vi har också fått olika ogräs längst kanten av plattorna.

Vår fråga är nu: hur gör vi för att rädda gräsmattan och inte förstöra den? Ska vi kratta? Inte kratta? Något annat?

Tacksam för hjälp.

Vänliga hälsningar Jenni

Odla Svarar: 

Hej Jenni

Vad tråkigt att er fina gräsmatta blivit så ful och gul. Det är säkert snömögel som drabbat gräsmattan. Snömögel är typiskt när gräset inte klippts inför vintern.

Det bästa du kan göra är att kratta bort gammalt dött gräs och luckra upp jorden. Därefter sår du i nytt gräsfrö och plattar till med en skyffel. Gödsla hela gräsmattan så snart som möjligt med Algomin som du brukar. Det kommer att rätta till sig.

Lycka till!

/Jankov