Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ung ek

Hej Sylvia!
Jag har en tomt som är väldigt varierande när det gäller jord och även sol, vind och snömängd. Jag vill gärna ta vara det mesta om naturligt uppkomna växter, men ofta är växterna och jag inte överens om var de ska växa.

Undrar om jag kan flytta en ung ek, den växer vid en bergfot, och är kanske 2-3 m hög, men ganska tanig. Hur klarar den om rötterna inte kan grävas upp utan att skadas? Tål den att flyttas ut på gammal åkerjord som är mest lerig jord?

Tacksam för hjälp.
MVH Elisabeth

Odla svarar:

Det går nog bra, men efter en flytt kan eken tjura några år och vägra att växa, men sedan kommer den igen.

Träd har ungefär lika stort rotsystem som de har krona. Så kolla hur bred din ek är och gräv ungefär där grenarna slutar och ta då med en så stor klump som möjligt.

Är det ett för stort träd så att det inte går att ta med alla rötterna, kan man försöka förmå det att bilda en mer kompakt rotklump innan man gräver upp det. Man gräver ett rejält dike runt hela trädet, drygt en halv meter från stammen och hugger av alla rötter, man gör alltså en rotbeskärning av trädet på plats. Låt trädet stå kvar i ett halvår innan du flyttar det. Gör diket tidigt på våren och vattna sedan ordentligt hela sommaren. Gräv sedan upp trädet på hösten och dra det med hjälp av en presenning till den nya växtplatsen, för att det inte ska tappa så många nya finrötter som det gör om jorden skakas av från rötterna. Plantera och sätt ett stadigt trädstöd. Vattna rejält särskilt den första tiden på den nya växtplatsen.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB