Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Underlig klätterväxt

Vigna caracalla, skruvbönaHej Sylvia!
För tre somrar sedan köpte jag tre klätterväxter som skulle vara en variant av Ipomea, en perenn sort som kunde övervintras inomhus (nedklippt förståss). Den växte ymnigt och slingrande, utan klängen eller andra synliga "fästanordningar", men gav inga blommor de två första somrarna.

Rotsystemet kan beskrivas som långsmala, hopväxta, kraftiga klumpar (rhizomer?). Stammen är vedartad några decimeter ovanför jordytan och har med åren blivit kraftigare.

Jag har, sedan slutet av september, observerat vita blomställningar i topparna på grenar som växt under altantaket och var givetvis förbryllad då dessa blomställningar inte på något vis kunde förknippas med Ipomea!

Skruvböna, Vigna caracallaEftersom de inte hade gett några blommor så var hade jag beslutat mig för att att kasta växterna i samband med höststädningen på altanen. För En vecka sedan upptäckte jag att några hade slagit ut och ser ut så här! De doftar ljuvligt gott, som en kombination av jasmin och luktärt.

På mina resor i Medelhavsområdet har jag inte sett denna växt, inte heller i Thailand, vilket i och för sig kan bero på när denna växt har sin blomningstid (jag har ju inte varit på nämnda platser i oktober!) Vet du vad det är för växt? Någon ville tro att det kunde vara en lathyrusart, kan det vara så? Jag skulle vara mycket tacksam över att få denna, för mig, förbryllande spiralblommande växt examinerad.

En sak är säker, jag kommer att fortsätta övervintra dem och vårda dem ömt!

Vänligen
Toini

Odla svarar:

Hej!
Grattis, du har Vigna caracalla, skruvböna! Klart du ska övervintra den, den finns inte hos alla!!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB