Underlag till taklökar

Tuija

Jag har en plätt som jag har taklökar på. Sol fr kl 11.00 till 18. Men undrar nu om jag kan ändra underlaget så de kommer att må bättre? Det är ca 30 cm djupt med jord och sen berg under och bredvid. Funderar om jag ska ta bort all jord och fylla först med stenar längst ner och sedan singel och grus innan jag lägger tillbaka lökarna. Eller vill de ha sand?

Deras naturliga plats där jag har plockat några av lökarna i frihet är direkt på en klippa utan någon jord alls. Det blev många frågor. Men de är så underbara.

Tacksam för svar.

Hälsningar Tuija

Odla Svarar: 

Hej

Taklökar, Sempervivum, trivs i torra, sandiga och grusiga ställen med nästan ingen jord alls. Så om du har mycket fet matjord där, så skulle taklökarna säkert trivas bättre om du gör som du själv föreslår, tar bort det mesta av den alltför feta matjorden och fyller med småstenar längst ner, sedan singel och sandig grus och sedan ett tunt lager starkt sandblandad, mager jord, innan du lägger tillbaka lökarna.

Taklökar trivs också utmärkt i bergskrevor och liknande ställen där lite jord har samlats men avrinningen är god. De vill med andra ord ha det mycket väldränerat.

Jag antar att du vet att efter blomningen dör den rosetten som har blommat, men det bildas ju nya rosetter allt eftersom.

Betydligt fler taklökar och andra suckulenta växter som Sedum, dör på grund av för mycket väta än för torka och sol. Helt utan vatten överlever de ju inte, men ofta räcker det med vattning under långa, ihållande torrperioder.

Med vänlig hälsning Sylvia