Ullöss på orkidé

Birgit

Hej!

Jag köpte en brudorkidé för ett par år sedan, billigt! När jag kom hem så var där ullöss på den. Jag sprutade med Yes och vatten, har duschat dem rejält med vatten. De försvinner ett tag och sedan kommer de igen. I fjol våras gav jag upp, så den blev komposten.

Nu har jag fått det på en annan orkidé, också brudorkidé! Vad skall jag göra för att bli av med det?

Tacksam för svar!

/Birgit

Odla Svarar: 

Hej

Det räcker tyvärr inte att spruta den drabbade växten, i det här fallet din orkidé, med Yes och vatten, ullöss är jättebesvärliga att bli av med. Man får tvätta i praktiskt tagen hela fönsterregionen med fönstersprit för att försöka bli av med alla ägg och larver som kan gömt sig i springor och gömslen.

Själva blomman, orkidén, får du behandla flera gånger och det är ändå inte säkert att det hjälper. Ullöss är mycket svårbekämpade, men försöka duger.

Blomsterfrämjandet ger dessa råd:

  • Plocka bort alla synliga löss med pincett eller torka bort dem med svamp eller trasa som doppats i såplösning (0,5 deciliter såpa till 1 liter vatten).

  • Spruta därefter hela växten noggrant med såpspritlösning, se recept längre ner. Lösningen kan ge skador på vissa växter och därför är det bäst att först testa lösningen på ett blad och avvakta några dagar för att se hur växten reagerar innan man sprutar hela växten.

  • Upprepa besprutningen 5-6 gånger med 7-10 dagars mellanrum. Gör rent ytterkruka samt fönsterbräda och fönster eller andra ytor där växten stått.

Mer om ullöss kan du läsa på Blomsterfrämjandets hemsida: Ullöss

Med vänlig hälsning Sylvia