Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Typisk 30-talstomt

Hej,
Jag skulle vilja få lite idéer om hur jag anlägger en typisk 30-talstomt. Vårat hus är byggt 1927 och det vore roligt om trädgården fick lite "20-30-tal" över sig. Vi har otroligt mycket pioner så det antar jag är typiska växter. Runt huset står 5 klippta Lindar. Det vi saknar är häck runt tomten. Jag har funderat på Syren kan det passa in?

mvh
Martina

Odla Svarar: 

Ojaa, syren är en underbar, gammaldags häckväxt! Men då skall det vara en oklippt häck, dvs. till synes i alla fall, man kan naturligtvis tukta den lite så att inga lååånga spön stör intrycket. Syrenen har en förmåga att sprida sig med rotskott så ni får passa den så den inte sprider sig för mycket sedan. Blanda gärna både de vita och de lila bondsyrenerna.

Även idegran kan passa in i bilden om ni hellre vill ha en klippt, vintergrön häck. Vidare har vi avenbok och gran som är tidstypiska, men det har att göra med jordmån också om Gran kan komma i fråga. Den kräver något surt underlag, dvs. torv i jorden. I biblioteket finns flera böcker att låna om gamla trädgårdar, låna gärna och läs på!

Lycka till med din gammaldags trädgård!
Sylvia