Två "fynd"

Frön av något slagHej!
Jag har så smått börjat vårstädningen i trädgården. I går gjorde jag två "fynd". Jag undrar om du kan berätta för mig vad det är jag hittat.

Det ena består av frön av något slag. De låg i en rabatt i små högar, precis som om någon samlat ihop dem och sedan inte hittat dem. Här växer ett päronträd och en olvonbuske men i övrigt bara perenner som campanula-arter, stjärnflocka, alunrot och andra småfröiga plantor. Kan det vara päronkärnor som ser annorlunda ut efter en vinter under snön?

Det andra jag hittade såg inte lika aptitligt ut. Under några halvt förruttnade blad av Funkia fick jag se dessa larv-puppe liknande sakerna. Bladen på Funkian var till hälften nerdragna i jorden och dessa låg väl skyddade och säkert också ganska varmt i nedbrytningsprossessen.

Kan det vara något som ska bli sniglar eller är det kanske några nyttiga djur?

Larv-puppe liknande sakerTacksam för hjälp!
Gun

Odla Svarar: 

Det ser snarare ut som äppelkärnor. Kanske en mus eller en ekorre som har samlad ett förråd och glömt bort det? Du kan ju pröva att så dem och se vad som komma ska!

Det andra ser misstänkt likt snigelyngel. Men eftersom det är svårt att identifiera dom säkert i detta stadium, kanske kan du samla ihop dom och bära bort dom till skogen?

Sylvia