Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tussilago i gräsmattan

Hej!
Vi har köpt en nybyggd stuga och planterade gräsmatta i somras. Jag sörjde när vi lade jord över alla fina tussilago på våren. Sedan när gräsmattan kom upp så kom det även upp stora fula blad, nästan som små rabarber. Det tog ett tag innan jag kom på att det var tussilagons, eller hästhovsörtens blad. Kan man rycka upp bladen och klippa dem med gräsklippare, men fortfarande få blommorna på våren? Den sprider sig enormt, kan den ta död på gräsmattan? Måste man ta till starka gifter om man vill få bort den helt?

Blommorna är så fina, men bladen så fula.

Vi har även många tistlar?

Tack för en mycket bra frågesida!
Hälsningar Johanna

Odla Svarar: 

Tussilagons ide om livet är att med sina stora hästhovsformade blad samla energi och lagra den i rotstocken. Den tidiga blomningen beror på att plantan t.o.m. alstrar värme i rotstocken och med hjälp av solen kan blommorna slå ut redan i mars. Om du behandlar din gräsmatta på vanligt sätt med klippning kommer du att klippa av de "fula" bladen och utarma roten och det blir då inga blommor. På ett års sikt har du dödat beståndet utan gifter. Samma sak gäller för tistlarna.

Göran