Tung lerig tomt

Lina

Hej Vi har flyttat till en tomt som är sankmark. Dvs tung o lerig. På kortsidan så har vi ett berg som sluttar ner mot tomten. Vi har dränerat sädå de få teäd som stod på tomten hade drunknat. Vad ska vi göra för att tomten ska bli bra? Vill gärna odla träd och buskar. Även en fin gräsmatta. Är det sand/ grus och jord ovanpå leran som gäller då eller hur ska vi göra? Är väldigt tacksam för tips om vad vi kan odla på vår halvsoliga tomt och även vilken gräsfrö vi ska använda oss av. Med vänlig hälsning Lina

Odla Svarar: 

Hej,

Jag förstår inte om ni har sankmark eller lermark? Sankmark är svampig och blöt, nästan som en damm och lerjord är jaa lerjord. Om ni har dränerat redan så har ni nu den roliga uppgiften framför er att jorförbättra. De flesta har en ganska dålig jord från start och man måste jobba med den årligen för att få en fin struktur på jorden och så att den inte går tillbaka till det leriga.

När ni planterar ska ni gräva ordentliga rabatter/gropar. Vi pratar stora gropar. Dessa ska fyllas med en blandning av jorden ni redan har och en massa mullämnen, såsom kompost och torv. Tillsätt för guds skull aldrig sand i en lerig jord, den kommer att bli som cement.

Sen får man jordförbättra varje år med nytt material, mullämnerna förbrukas i jorden av maskar och andra microorganismer så det måste till nytt. Det är en ständig kamp mot denna lera, har lerjord själv och det är jobbigt men det går! :)

Om ni ska anlägga gräsmatta hade jag helt enkelt lagt på ett tjockt lager med matjord på leran och sedan sått gräset på denna. Om det är soligt passar de flesta grässorter, det man ska tänka på är hur mycket slitage gräsmattan får. Det står på paketen hur mycket och till vad gräsfröna kan användas till.

//Anna Theorin