Tulpan- och liljerekommendation

Hej!
1. Finns det någon väldoftande djuprosa lilja som du kan rekommendera för mig? Liljan bör blomma jun-aug.

2. Kan du rekommendera en mycket vacker tulpan som gärna doftar och har rosa färg som blommar sent på våren?

Tacksam för svar
Selma

Odla Svarar: 

Det finns inga liljor som blommar så länge som juni-augusti. I sådana fall får du titta på DAG-liljor, där finns sådana som blommar längre. Bland dagliljor finns det hundratals, kanske tusentals olika namnsorter att välja bland, även rosa, doftande sorter finns.

Bland "riktiga" liljor, som vanligen blommar ett par veckor i juli, finns också mycket att välja bland.

Läs gärna min artikel om liljorna:
http://www.odla.nu/artiklar/stralande_liljor.shtml

Om du önskar en djuprosa, doftande lilja, kanske en kungslilja, Lilium regale 'Pink Perfektion' skulle passa? Härdig till zon 3-4, men måste planteras tidigt, redan i augusti.

Senblommande, rosa tulpaner finns det massor. Men det finns inte så många som doftar starkt, de flesta doftar bara lite lätt. Kan faktisk inte komma på en enda rosa, senblommande och starkdoftande.... En röd, senblommande däremot, papegojtulpanen 'Rococo', doftar ganska mycket. Den tidiga, enkelblommande 'Apricot Beauty' doftar också och är som namnet antyder, aprikosrosa. Den som doftar mest är nog den välkända, älskade, gula 'Monte Carlo', som numera finns att köpa som lök också.

Jag tror att jag ska göra lite "grävande journalistik" och försöka hitta fler sorter! Återkommer i så fall med en artikel!

Sylvia