Tujorna växer inte

Jonathan

Hej

Mina sex tujor (Brabant) köpte jag och planterade för snart tre år sedan. Sedan dess har absolut ingenting hänt! De har inte vuxit ett enda dugg. Vad är det för fel?

De står med sol nästan runtom, med gräs/ogräsmatta på ena sidan och en åker på andra sidan, som åtminstone under ett av åren har legat i träda. Det har tidvis varit mycket blött i gräsmattan, men inte hela tiden och det ska vara lite avrinning från där tujorna står.

Till saken hör att det står tujor av en annan sort på andra sidan huset på samma tomt. De växer så det knakar och är snart högre än huset. Förutsättningarna i övrigt är i stort sett identiska.

Jag blir desperat, ville ju ha en tät häck!

/Jonathan

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju mysko att tujorna inte växer på ena sidan medan det står tujor som växer bra på den andra sidan. Jag kan tyvärr bara gissa när jag inte kan vara på plats och kolla vad som kan vara fel.

Det kan ha med jorden att göra på något sätt. Är jorden kanske annorlunda eller saknas det näring? Har du försökt gödsla? Har du också kollat hur jorden är, den är väl väldränerad så att tujorna inte står i vatten jämnt?

En annan idé jag funderar på är att det är väl inte sådana där billiga "krukplantor" som säljs hos vissa kedjor som du har planterat? Alltså sådana där man har huggit av rötterna för att lyckas trycka in tujaplantan i en tämligen liten kruka? Sådana tujaplantor kan ha svårt att etablera sig och de behöver flera år på sig innan de har fått nya rötter och kan börja växa igen.

Med vänlig hälsning Sylvia