Tujor med bruna toppar

Sandra

Hej Sylvia

I början av juni förra året planterade vi 40 meter häck med tuja 'Smaragd'. Under sommaren vattnade vi tujorna 1-2 gånger i veckan med bevattningsslang i ca 3 timmar och har under feb-apr haft tujorna övertäckta med fiberduk för att skydda mot vårsolen.

Nu ser vi att det är många tujor som blivit fläckvis eller helt bruna. Topparna på nästan alla tujor är helt bruna och ser döda ut (se bifogad bild). Kommer de inte att växa mer på höjden nu när topparna har dött? Tror du att effekten av att topparna har torkat blir densamma som om vi hade klippt av topparna, eller kan de återhämta sig under sommaren?

Tack på förhand.

Mvh Sandra

Odla Svarar: 

Hej

Vintern har farit väldigt illa med mängder av vintergröna växter, så även mot dina tujor. Skadan är inte lika illa på den vänstra plantan, skyddet gav väl viss effekt.

Skaka/klipp/riv bort den mest gula barren på tujorna och hoppas på att det finns gröna kvistar inuti. Har du tur så kommer det nya gröna barr under sommaren, annars är det tyvärr bara att byta ut de värst drabbade tujorna, om toppen är helt död. Finns där en alternativ, grön gren som kan riktas uppåt och bilda en "ny" topp, kan det dock ibland lyckas.

Ja, se nu till att fortsätta vattna rejält och hoppas på det bästa.

Med vänlig hälsning Sylvia