Tujastammar med klätterväxter?

Anne

Jag har en ca 10 m lång, 4 m hög tujahäck som stått i 15 år men som blev helt brun och dog och tappade alla barr förra sommaren, antar det var tujasjukan. Häcken var mot grannens tomt, och vi vill ha tillbaka det insynsskydd den gav.

Nu funderar vi på vad vi ska göra. Antingen såga ner den helt och plantera Mirakelhäcken framför. Ett annat alternativ jag funderar på är om man kan kapa alla grenar på tujahäcken och bara behålla stammarna, och sedan plantera vildvin eller liknande som får klättra upp på stammarna och därmed få det insynsskydd vi vill ha.

Tror du det går, kommer stammarna stå kvar eller kommer de ruttna och rasa om vi kapar alla grenar?

Tack på förhand.

/Anne

Odla Svarar: 

Hej

Tujastammarna kommer nog att stå kvar ett tag men sedan ruttnar de så småningom, och tänk på att under vintern när klätterväxterna inte är lövade är det nog ingen vacker syn. Så jag föreslår att ni tar bort tujorna helt och gräver upp rötterna och så planterar ni en ny häck, dock inte tuja.

Om ni vill ha färdigt snabbt, finns det så kallad färdig häck att köpa, det finns olika sorter. Häcken kommer i avlånga lådor och är bara att plantera sedan i den tidigare i ordningsställda fåran. Kolla här: Tönnesjö

Mirakelhäcken har jag ingen erfarenhet av. Men den består ju av turkestanisk alm, frågan är om denna sort drabbas av almsjukan och andra sjukdomar. Kanske ni borde satsa på avenbok istället?

Med vänlig hälsning Sylvia