Tujan gulnar

Dejan

Hej

I våras planterade vi Tuja Smaragd som häck runt vårt nybyggda hus, totalt 350st plantor. Var noga med bevattning och efter sommaren (som innehöll en hel del regn) så nu på höstkanten börjar flera plantor gulna/dö. Vi kan inte förstå vad som hänt och varför det börjar nu?

Läste här i forumet att plantor kan drabbas av någon svampsjukdom, är det vad som kan hänt mig? Reagerade tidigt på att plantorna hade som spindelnät i topparna på väldigt många plantor.

Finns det något vi kan göra för att rädda dem eller är de döda? Uppskattar att ca 20% är drabbade av att gulna.

Hälsningar Dejan

Odla Svarar: 

Hej

Det är ganska vanligt att en del tujaplantor gulnar lätt när de är nyplanterade, men de tujorna brukar komma igen nästa år.

Det kan förstås vara kvistdöd, en svampsjukdom på just tuja som heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på tujagrenarna, man vattnar på marken och luftighet runt om behövs. Du kan försöka ta bort smittade grenar i görligaste mån. Det finns också svampmedel att köpa.

Du kanske har läst om att det har kommit en ny sjukdom som tar på tuja, Phytophthora lateralis, som har förts in i landet med importerade tujaplantor. Det vanligaste är att tujan visar mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Läs mer på SLU:s hemsida

Med vänlig hälsning Sylvia