Tujahäck och rådjur

Mona

Vi har "drabbats" av rådjur igen. För två vintrar sedan skalade de av alla barr och de yttersta grenarna på vår dyra, då nyplanterade tujahäck. Vi klippte då ner plantorna en liten bit. Och med hjälp av gödsel (bla blodmjöl) och mycket vatten verkade det i höstas som om den hade piggat på sig. Nu har rådjuren varit på häcken igen. De är otroligt fina, men vi vill ju naturligtvis inte att de ska äta upp våra tujor.

Nu har vi investerat i en rådjursskrämma för 700 kr. Vill egentligen bara veta om du tror på det sättet att skrämma dem, eller om det finns andra bättre sätt att få dem att låta bli våra tujor?

/Mona

Odla Svarar: 

Hej

Det finns många typer av rådjursskrämmor, jag vet inte vilken typ ni har köpt. Sådana med ultraljud fungerar ett tag, men sedan vänjer rådjuren vid ljudet och förstår att det inte är farligt. Vattenkastartypen fungerar ju så klart inte nu under vintern då det behövs flytande vatten. Jag är lite skeptisk, men man kan alltid pröva.

Det enda som tycks fungera någorlunda bra mot till exempel just rådjur är att sätta upp viltstängsel runt tomten, alltså bakom tujorna som kan täcka nätet så den inte syns.

Ljus tycks också skrämma bort en del rådjur, särskilt om ljuset har rörelsedetektor och en stark lampa riktas mot djuret. Ljuskällan bör vara tillräckligt starkt för att skrämma bort rådjuren. I en välsorterad ljus- eller trädgårdsbutik kan du få hjälp att välja ut lämplig trädgårdsbelysning.

Det finns en del knep som du kan pröva, till exempel skyr rådjuren just blodmjöl, Häng upp eller sätt ut pinnar med preparerade oasisbitar på "mulhöjd" i växter och rabatter du vill skydda. Inte så elegant kanske men bättre det än uppätna växter. Detta funkar så klart bäst under sommaren.

Recept: Blanda ett halvt kilo blodmjöl och 1 deciliter koncentrerad ammoniak till 10 liter vatten. Låt gröna oasisbitar ligga i tills de sjunker. Oasisbitarna bör vara cirka 10x10x10 centimeter. De behöver doppas var tionde dag ungefär.

Det finns också massor av andra tips som du hittar om söker med rådjur på Odlas SÖK-funktion, men tyvärr är det nog så att hungrigt rådjur överlistar det mesta till sist.

Med vänlig hälsning Sylvia