Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tujahäck mot insyn

Hej Sylvia!
Jag och min familj har nyligen flyttat in i ett hus i Nacka utanför Stockholm. Både min man och jag är nybörjare på det här med trädgård och eftersom vi har två små barn, har vi heller inte så mycket tid att "påta". Nu i vår och sommar hade vi i alla fall tänkt att göra i ordning norrsidan av tomten, för där ser det väldigt risigt och misskött ut. Dessutom går det en vältrafikerad gångstig precis där och ifrån den är det en väldig insyn in i vårt vardagsrum. Det vi tänkte göra först är att gräva ur en bred och ganska brant slänt och sätta en häck ungefär mitt i. Där växer bara ris och sly nu och det är dessutom ganska skuggigt där, eftersom det är i norrläge.

Vi skulle gärna vilja att häcken var ganska tät, hög och snabbväxande, men den måste inte nödvändigtvis vara vintergrön. Jag har läst om Tuja, men är inte den väldigt känslig för torka? Vad tror du? Finns det nåt som skulle passa våra behov?

Tack på förhand!
Åsa i Nacka

Odla Svarar: 

Jodå, tuja passar annars, men tänk på att den är giftig, så barn ska inte smaka på den (och inte andra växter heller, om de inte vet att de är ofarliga!). Och den är känslig för just torka, så man bör köpa krukodlade plantor.

Annars kan man t.ex. göra en bladad buskage av högväxta buskar, t.ex. häggmispel som är snabbväxande, skogstry m.fl. Läs gärna min artikel om snabbväxande buskar här på Odla!

Sylvia