Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tujahäck, brunsvart

TujaDen 4-5 september 2007 satte vi en tuja"barabant"häck på 3 sidor (55m/sida) av tomten ca 350 plantor.

Två av sidorna är bra men den tredje är jättedålig. Dom är bruna, brunsvarta och torra. När vi planterade grävde vi ett planteringsdike som vi sen återfyllde med planteringsjord (blandad med sand). Plantorna som var krukodlade doppade vi först i vatten innan vi planterade. Marken där den tredje raden sitter är väldigt lerig och nu så har även planteringsjorden blivit lera runt plantorna. Kan leran göra att plantorna blir så här? Eller är det dåligt med vatten? Eller är det något annat?

Hoppas på svar.
Tack på förhand
Jenny

Odla Svarar: 

Det är svårt att säkert säga vad som är felet, men jag misstänker att leran under vintern har frusit till en hård tjölkaka som har förhindrat plantorna att få vatten, så de har helt enkelt tjältorkat. Ni bör ha garanti på plantorna över vintern, så kanske ni kan få nya istället för de som inte klarade sig, men då bör ni göra om platsen innan ni planterar nya så jorden inte består av lera. Det räcker inte att blanda leran med sand, sanden försvinner i leran och gör ingen nytta, bättre är att ta bort leran helt och fylla med en sandhaltig matjord istället.

Sylvia