Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tujahäck

Hej Sylvia!
Jag bor i Växjö och i maj satte jag en tujahäck där plantorna var mellan 100-120 cm höga. Plantorna har jag satt med ett mellanrum på ca 45 cm. Eftersom häcken ska fungera som ett insynsskydd vill jag gärna ha en tätt häck. Min tanke är också att den ska vara ca 2,5 m hög. Nu har jag följande funderingar:

När ska häcken klippas för första gången (jag vill som sagt har en tätt häck)?
Hur mycket ska den klippas?
Ska den klippas varje år?
När ska jag gödsla?
Hur många år tar det ungefär för mina plantor tills de har nått 2,5 m?

MVH Sven

Odla Svarar: 

Du får ge dig till tåls tills häcken har nått full höjd, för den bör inte toppas förrän den är sagda 2,5 m hög och lite till. Alla plantorna ska helst ha nått den höjden innan häcken klipps. Sidorna kan du däremot trimma även under tiden häcken växer upp, om det nu behövs, i april eller september. Det kommer att ta 3-4 år innan den nått denna höjd i förutsätt att du ser till att den inte torkar ut och att den gödslas på våren. Sedan ska den klippas varje år för att hålla höjden och ev. snyggas till på sidorna.

Jag vet ju inte vilken tuja-sort du har planterat, men kanske har du satt växterna lite för tätt. Men om det verkar bli ett ormbo av det hela så kan du ju sedan ta bort varannan.

Sylvia