Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tujafrågor

Hej!
Vi har idag en sträcka (ca 30 m) längs vår tomt som består av ett par björkar, ett staket och några meter häck med sibirisk ärtbuske. Vi har planer på att ersätta staketet och häcken med en vintergrön Tuja.

Jorden är sandblandad och relativt fuktig. Det finns en del packad lera på drygt 0,5 m. Växtzon II, soligt läge. 

Våra frågor: 
Hur verkar förutsättningarna för att lyckas med häcken? 
Vad kan vi göra för att öka chanserna att lyckas? 
Hur trivs Tujan i närheten av björkarna (fullvuxna)? 
Vi funderar på att flytta några plantor av ärtbusken (ca 1.8 m höga) till en annan del av tomten. Går det? Nu på våren? 

Tack på förhand! 
Anna & Torbjörn 

Odla Svarar: 

Jorden låter OK för Tuja, den vill ha det relativt fuktigt men väldränerat, den får inte stå i vatten, särkilt inte under vintertid. Den vill dock ha humusrik, kalkfattig jord, så blanda gärna med kompostjord och torv. Den packade leran bör ni ta bort om möjligt. 

Köp inte barrotade Tujaplantor, köp helst lite större, krukodlade plantor, t.ex. sorten Brabant.

Låt gärna staketet vara kvar som skydd så länge häcken växer upp om ni inte måste gräva för att få bort det sedan.

Tyvärr är chanserna just i närheten av björken inte så bra för tuja eller för något annat för den delen, då björkens grunda rötter är mycket törstiga. Vad finns där nu? Om ni har ärtbuskar där och de trivs så låt gärna dem vara kvar närmast björkarna. 

Visst går det att flytta ärtbuskar. Passa på att gör det innan de får alltför stora blad. Beskäres helst på eftervintern men om det behövs inför flytten så pröva med en gren först så de inte blöder.

Sylvia