Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tuja vilken sort

Vilken sorts tuja är bäst för plantering som häck. Vi vill ha en relativt hög tät häck för insynsskydd mot grannen och vi är bägge överens om att tuja bli bäst. Vi bor i odlingszon 5.

Eva-Britt

Odla svarar:

Den helt vanliga tujan Thuja occidentalis är den härdigaste till häck i zon 5. Men du kan också tänka dig att använda sorten 'Holmstup' om du vill köpa färdiga, större buskplantor och därmed få "färdigt" snabbare. Också härdig tom. zon 5.

Thuja 'Brabant' (zon 4-5) växer också fort när den väl etablerat sig. 'Smaragd' (zon 5) har dock snyggare vinterfärg än 'Brabant', som lätt blir brun då, men är dyrare i inköp.

De ska inte toppklippas förrän man har önskad höjd. Behöver inte ansas mycket i sidled, men vill man ha smal häck kan man ju göra det försiktigt. Men man måste alltid ha "grönt" innanför snittet.

Sedan är det frågan om du vill du ha häcken som klippt eller vill du att varje tuja står för sig? Själv tycker jag att det ser finare ut när de få växa naturligt till sig, inte vara stelt formklippta. I det senare fallet kan du plantera glesare, så att grenarna nästan snuddar vid varandra (om du köpt stora buskaplantor, alltså).

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB