Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tuja i Umeå

Hej Sylvia!
Vi tänkte plantera en häck av tuja, vi bor i Umeå. Vilken sort av tuja skulle passa bäst i vår klimat? Jag vill plantera ganska höga plantor, typ en meter hög kanske.

Vilken planterinsjord ska vi använda? Hur mycket ska man vattna första året?

Tack för svaret
Ludmilla

Odla Svarar: 

Satsa gärna på en härdig klon, t.ex. en som heter 'Holmstrup'. Den är en kompakt växande pyramidform som blir 2-3 m hög. Kolla med Rydlinge Planskola i Skellefteå ifall de har någon annan sort att erbjuda som är ännu bättre där uppe, jag har inte så bra koll på sorterna i norra Sverige.

Visst erbjuds det också den billigare 'Brabant' och den kan ju också fungera och finns säkert i fler ställe att köpa. Men som sagt, prata gärna med Rydlinge!

Vanlig, ej för kompakt trädgårdsjord går bra, bara den inte är för torr. Ni bör vattna flitigt när ni har planterat dem, de får aldrig torka ut. Inför vintern vattnar ni också så att de är "vältankade" innan kylan kommer. Om inte snön täcker plantorna så skydda gärna med vinterväv på vårvintern när solen gassar på så att de inte får tjältorka.

Sylvia