Tuja i kruka vintertid

Liz

Hej

Vi har en jättefin Tuja Smaragd som vi köpte i våras. Den är cirka 160 cm hög och står på vår balkong i en glaserad kruka som är jättestor, cirka 50 cm i diameter. Krukan står i en blomlåda av trä med 5 cm ben.

  • Hur vattnar vi inför vintern, extra mycket eller som vanligt? Som vanligt hos oss är riklig vattning en gång varannan vecka och då med rhododendronnäring.

  • Skall tujan ha vatten under vintern?

  • Skall vi sätta frigolit runt blomlådan?

  • Skall jorden täckas?

Stort tack på förhand.

Med vänlig hälsning Liz

Odla Svarar: 

Hej

Det är lite beroende på var ni bor, alltså vilken zon, hur mycket ni behöver vinterskydda er tuja. Om tujans kruka är en så kallad isolerkruka av härdad frigolit, hjälper det ju också.

Är det kallare än zon 3, bör ni svepa in krukan i frigolit eller annat "värmande" material så att frosten inte skadar krukan och tujans rötter. Ös gärna på torra löv och täck dem med juteväv eller liknande så att löven inte blåser bort.

Inför vårsolen i januari-februari bör ni sedan skydda även tujans krona med juteväv eller en sådan där vinterskyddsväv för att solen inte ska skada tujan. Ta bort skyddet först när jorden säkert är tjälfri så att tujan kan suga vatten.

Vattna tujan som vanligt inför vintern, den får inte vara torr men inte simma heller. Näring behöver tujan inte på hösten/vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia