Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tuja Brabant

För två år sedan planterade vi en ca 150 m. lång häck av Tuja Brabant. Jorden innehåller extremt mycket lera och häcken står i en 90 graders vinkel i kanten av en stor åker. Det gör att den står i full sol hela dagen. Förra sommaren så pryddes häcken med massor av små ljusgröna kottar. Speciellt den ena vinkeln där det vid regn ibland kan bli mycket fuktigt. När hösten kom så blev alla kottar bruna och är det fortfarande vilket ger häcken ett ganska skabbigt utseende.

En granne som är någon form av självutnämnd trädgårdsexpert, påstår att det kan bero på två saker. Antingen att dom har näringsbrist och därför sätter frön i form av kottar för att säkra artens överlevnad (!?) eller att leran i kombination med fuktigheten inte låter rötterna få syre....

Av olika anledningar så är min tillit till grannen skiftande så kan hans teorier stämma?

Anders

Odla Svarar: 

Tuja gillar bäst en humusrik, VÄLDRÄNERAD jord, som dessutom är kalkfattig, så du kanske behöver göra ett dräneringsdike och tillsätta mer humus och torv? Att gödsla skadar inte heller, och tuja vill ju aldrig torka ut. Den gillar inte vind heller, men sol har den inget emot.

Eftersom rotsystemet är ganska litet, kan man lätt plantera om tujor om man behöver för att kunna tillsätta humus och torv. Att de får kottar är däremot ingen defekt, de hör ju till.

Så grannen har rätt i att tujan vill ha det mer väldränerat och ev. även med gödningen. Att pröva skadar ju inte!

Sylvia