Trött oxbärshäck

Ingrid

Har skurit ner en gammal trött oxbärshäck i förhoppningen att få igång den på nytt. Men min "föryngringsbeskärning" har inte slagit så väl ut. Det kommer nya cirka 30 - 40 cm höga årsskott men efter vintern slår bladknopparna inte ut, och det kommer nya årsskott som inte heller överlever. Ska man toppa skotten, i så fall när, eller täcka häcken inför vintern eller gräva bort den?

När börjar man beskära nyplanterade oxbärshäckplantor i vår klimatzon, (bor i Skellefteå)? Ska de få något år på sig till att börja med? Vilken jordmån önskar oxbär?

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Den hemska våren kanske har skadat de nya årskotten på din oxbärshäck så de orkar inte slå ut. Toppa gärna skotten om det ser ut att vara liv i dem. Det kan du göra under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september. Täck gärna oxbärshäcken med granris och snö nästa vinter i hopp om att det blir en mildare vår sedan.

Ska du plantera nytt, låt oxbärshäcken växa ett år utan att du gör någonting. Först under JAS-perioden påföljande år kan du börja beskära de plantorna.

Oxbär är förnöjsam vad gäller jorden, bara de mest extrema sand- och lerjordarna gillar den inte, ej heller kalla, våta jordar. Humusrik, neutral eller svagt sur trädgårdsjord passar oxbär bäst.

Med vänlig hälsning Sylvia