Trött lönn

Ida

Hej

Vi har en härlig rund lönn på tomten. Under de två åren som vi har bott här har den varit jättefin men hela tiden verkat lite trött. Framför allt blir den inte orange och röd på hösten.

Jag klippte långa grenar förra hösten och sågade av en tjockare gren (ca 8 cm diameter, snittet blev fint). I våras fick den nästan bruna löv innan den började få nya gröna och sen har den sett lite "trött" ut. Den har liksom inte haft någon lyster i löven. Och nu när lönnar runt omkring får vackra färger blir vår brun och tappar löven. Vad händer? Kan vi göra något för att den ska må bättre? Behöver den gödning?

Den står i lerjord men på en grusplan så det är inget gräs eller andra växter runt om. Tidigare har det stått två jättegranar strax intill med de tog vi ner tidigt i våras, kan det ha påverkat lönnen?

Hoppas att du har några tips om hur vi tar hand om vår trötta ögonsten!

Mvh Ida

Odla Svarar: 

Jag tror faktiskt att det har påverkat lönnen så pass att granarna skyddade den mot vårsol och även senare mot allt för stark sol. Men lönnen kan vänja sig så småningom att stå utan skydd.

Granarna har säkert också utarmat jorden, så den behöver absolut gödas. Ge rejält med stallgödsel eller fullgödsel på våren och en giva fullgödsel till under midsommartid.

Se också till så den inte lider av torka men för den delen inte heller får så mycket vatten att den simmar i leran! Lagom är bäst! :-)