Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tropiskt respektive subtropiskt klimat

Hej,
Det talas om växter från tropiskt respektive subtropiskt klimat. Jag hittar dock ingen som förklarar vad det innebär med hänsyn till värme, nederbörd samt köldtålighet och viloperioder för växter m m. Jag har sökt i mina egna trädgårdsböcker och i databaser utan resultat, och vore därför tacksam om Du kunde hjälpa mig ur förvirringen.

Med vänlig hälsning
Christina

Odla svarar:

Tropiskt klimat är det när månadsmedeltemperaturen är minst 18 grader under hela året. Temperaturskillnaderna mellan dag och natt samt över året är förhållandevis små. Det är alltså alltid varmt, men fuktigheten kan variera från ett område till ett annat, t.ex. i tropiska regnskogar har hög årsnederbörd, ofta över 1500-2000 mm/år. Den största delen av årsnederbörden faller vanligtvis under s.k. regnperioder. Det varma klimatet med riklig nederbörd ger ett varmt och fuktigt klimat, då avdunstningen sällan överstiger nederbörden. Den tropiska zonen ligger i ett brett bälte över ekvatorn. Då det är det inga stora skillnader i årstiderna, är växtligheten är igång året om.

Subtropiskt klimat är det på båda sidorna av detta bälte. Månadsmedeltemperaturen är fortfarande hög men med större variation mellan dag och natt samt över året, 3 - 18 grader, och med stora olikheter mellan olika områden. Årsnederbörden är något lägre, mellan 1000-1500 mm/år. Avdunstningen överstiger nederbörden under vissa delar av året. Det är det också väldigt olika växter som kan växa i detta område. Många av världens regnskogar ligger t.ex. här och där är ju artrikedomen stor.

Vi i södra delen av Sverige tillhör den tempererade zonen, så det går inte att odla dessa två ovannämnda områdenas växter annat än i uppvärmda växthus och inomhus eller kanske under sommarmånaderna utomhus.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB