Trampnarv?

Vicki

Hej

Jag läste om ett tips om trampnarv som alternativ till gräs, men sen hörde jag att den sprider sig lätt och dödar allt i sin väg.

Vi har en väldigt stor trädgård och gräsmattan är fylld med mossa, grodblad, klöver, tistlar och maskrosor. Vi bor dessutom i ett villaområde med ett stort sädesfält som angränsar till vår tomt.

Först tänkte jag att vi kanske kunde lägga trampnarv istället för gräset just för att det skulle bli lättare att sköta då vi har två vilda små söner, men när jag hörde hur den spred sig och kväver allt i sin väg blev jag osäker.

Vad tror du? Kan man ha trampnarv som gräsmatta eller bara för mindre områden/dekoration? Om man har trampnarv mellan stenplattor, sprider den sig ut till gräsmattan då? Kan man hålla trampnarv på en plats utan att den sprider sig?

/Vicki

Odla Svarar: 

Hej Vicki!

Trampnarv är inget bra alternativ till gräs. Det används i fogar och mellan stenar. Den är inte så aggressiv att den inkräktar på en gräsmatta.

Mitt råd är att öka skötseln lite på er gamla gräsmatta. Gödsla med Algomin Gräsgödsel tre ggr per sommar och klipp oftare. En gång per vecka cirka. Gräs tål ständig beskärning men inte ogräset. Har ni möjlighet så investera i självgående gräsklippare, då kan du få en tät och fin matta utan att lägga tid på gräsklippning.

Ett annat alternativ är att begränsa den "fina" gräsmattan till ett mindre område som då skötes mera intensivt och sedan att resten av tomten blir avgränsad med buskar och skötes som en blomsteräng.

MVH Jankov