Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tråkig syrenbuddleja

Hej,
förra sommaren planterade jag två stycken olika sorter av syrenbuddleja, rosa och vit, i halvskugga men med ganska mycket sol också. Har ej namnen på dom kvar, men dom verkar inte trivas. Tomten ligger skyddat, på Gotland. Bladen var kvar hela vintern men är små och silveraktiga och ser angripna ut nästan. Men jag ser inga djur.

Är det någon näringsbrist? Hade en vit jättefin tidigare som fjärilarna drogs till men den gav också upp på samma sätt. Jag provade att klippa ner den men den kom aldrig i form igen. Vad ska jag göra så jag slipper gräva upp dessa två också?

Pia

Odla Svarar: 

Det måste ha något med marken eller platsen att göra. Blåser det där? De gillar att stå soligt och vindskyddat.

Ge dem torv, kompostjord (=humus) och lite lera om du har sandjord. Pröva med rosjord om du måste köpa ny. Göd dem inte mer sedan, de gillar inte för mycket gödsel.

De får inte torka ut alldeles, så se till att vattna om det är torrt väder.

Under vårvintern kanske du får skydda dem mot tjältorka om de nu har behållit bladen. Svep in i plantskyddsväv, luftigt!

Mina brukar göra ungefär likadant som dina, så jag klipper ner dem på våren ganska ordentligt. De brukar sedan komma med nya, starka skott som blommar på sensommaren.

Sylvia