Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Trädgårdshortensia

Hej!
Min väninna köpte en trädgårdhortensia som har det latinska namnet: hydrange paniculata ustila. Vi bor i zon 7. Klarar den av vårt klimat? Jag har sökt information om dem och hittar ingen information om just (ustila).

Hur ska den skötas för att må bra? Gödslingen läste jag om i ett av dina svar. Men i vilket läge trivs den bäst tex. och är det något annat som man bör tänka på?

Vore tacksam om du kunde svara på det.
hälsningar Greta

Odla Svarar: 

Den ska heta 'Mustila', inte ustila. Den är av finsk härkomst, en FinE-klon från Mustila arboretum. Busken är vinterhärdig ända upp i Kajanaland i Finland, så hos oss bör den gå hos er, zon 6-7 har den som gräns, så om du planterar den varmt och skyddat, så det bör gå bra.

Det är en vacker och tät buske på ca. 2-3 m. Blommar i augusti, är alltså en tidig syrenhortensia och ganska anspråkslös beträffande växtplatsen. Men använd sur (pH ca 5) och näringsrik jord. Busken behöver inte beskäras årligen.

Lämpar sig bra till solitär eller till plantering i grupper.

Sylvia