Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Trädgård till 1800-talshus

Jag har nyss installerat ett minireningsverk för avlopp till min gamla bergsmansgård från 1834. Reningsverket har av nödvändighet placerats mitt emellan huvudbyggnaden och flygeln där det tidigare varit en gräsmatta. Nu finns 3 st lock i markplan, ett elektriskt styrskåp (ca 1,5 m högt) och 2 st ventilationsrör (ca 1 m höga).

1. Har Du några förslag hur jag gör för att dölja reningsverket? Locken och styrskåpet måste dock vara möjliga att öppna för service.

2. I samband med grävningen fick vi upp en mängd stora stenblock. Dessa placerades i sydvästläge vid flygelns gavel. Det är tänkt att anlägga en stenomgärdad upphöjd rabatt. Har Du några växtförslag? Rabatten blir ca 1 m bred och 5 m lång.

Jag är noga med att husexteriör (ej ombyggd sedan 1834) och trädgård harmonierar så mycket som möjligt. Huset ligger strax utanför Sala i Västmanland.

Tacksam för svar
Anna

Odla Svarar: 

Vad jag spontant kommer att tänka på är att du kunde göra en berså av t.ex.
idegran eller syren som täcker eländet med grejerna. Det förstnämnda är vintergrön om du vill täcka det hela även vintertid. Fråga i en lokal plantskola efter en härdig klon som går bra där du bor. De högre grejerna kan dessutom kamoufleras med en snygg gammaldags träspaljetorn över, som kläs med t.ex. italiensk klematis.

Då jag inte vet husets färg och placeringen av rabatten i förhållande till det så är det svårt att komma med växtförslag. Men det finns några bra böcker i ämnet som du kan kolla efter tidstypiska växter, t.ex. denna: "Bevara och sköta en gammal trädgård" http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-518-3467-7.shtml Hoppas du hittar hjälp där.

Sylvia