Trädgård

Elisabeth Håkansson

Hej! Vi har ett torp med dräneringsmaterial (sten) runt hela huset som jag vill plantera tåliga stenpartiväxter på. Beräknat 5 plantor per meter. Avser att gräva ut en typ av "ränna" där jord ska läggas å växterna planteras för att sedan breda ut sig över stenarna- det är min tanke.

Kan ni råda mig om min tanke är rätt? Val av lämpliga växter? Har ni något specialpris för inköp av över hundra plantor, som i detta fall? Tacksam för svar snarast!

MVH Elisabeth Håkansson

Odla Svarar: 

Jag skulle behövt veta vilken zon du bor i, men utgår från södra Sverige här.

Vi har inte så många stenpartiväxter i sortimentet, men du kan titta på vårt perennerbjudande, som kommer nästa vecka.

Visst kan du göra som du tänkt men det bör ju inte vara stenar under växterna, då kommer vattnet att rinna rakt igenom och du behöver vattna ofta. Så plocka gärna bort stenar om möjligt så att jorden får kontakt med underliggande jord.

Mycket torktåliga perenner är t.ex. olika sorter av Sedum, fettblad. De sorter som kryper ut med marken är nog lämpligast här, som Sedum acre och S. hybridum. Även taklökar, Sempervivum, kan fungera bra i sådana här ställen.

Titta även på aubrieta, kattfot, bergnarv, trav, stenört, murreva, bitterrot, bräcka, timjan och lammöron! Kanske en kombination av olika!

Sylvia