Träd som verkar dött

Birgitta

Vår ask, Fraxinus excelsior, fick knoppar i våras men sedan hände inget mer. Har den dött?

Även vår Prunus maackii 'Amber Beauty', näverhägg, slog aldrig ut förra året och inte i år heller. Det har ju regnat kopiöst 2011 och 2012, i år är det bättre. Vintern var OK men det kom en sen köldknäpp.

Tror du träden är döda?

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Den här vintern och våren liknar ingen annat, vintern var lång och kall och i södra Sverige var det barfrost på många ställen. Det resulterade i att väldigt många träd har betett sig på detta sättet. De knoppar som hann börja svälla redan under vårens milda väder blev sedan förstörda av den långa, kalla perioden som följde därefter.

Så var det även hos mig, men hos mig har många av träden börjat utveckla nya skott längre ner på stammen. Jag har därför beslutat att vänta och se vad som kan hända längre fram, kanske inte förrän till nästa vår. Jag tar dock bort helt döda, torra grenar där jag ser sådana.

Testa med några smågrenar på dina träd. Går grenen av lätt och är helt torr och brun även inuti, är just den delen död och kan klippas bort. Men såga inte ner hela grenen utan testa vidare lite i taget och om du påträffar frisk ved lägre ner så låt den grenen vara kvar, det kan komma nya skott.

Med vänlig hälsning Sylvia