Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Träd i sluttning

Jag skulle vilja plantera ett litet fruktträd, gärna äpple, med fin krona eller prydnadsfruktträd i en ganska brant liten sluttning. Det är berg under, så det finns inte mycket jordmån.

Sluttningen är i västerläge i zon 2-3. Kan ni rekommendera något träd som klarar de förhållandena?

/Anna

Odla svarar:

Skulle du kunna terrassera sluttningen något, så att du får lite mer jord till rötterna och samtidigt minskar du risken för jordras? Det finns särskilda terrasseringsblock av betong att köpa färdig hos de flesta firmor som säljer betongplattor och markprodukter. Dessa finns i olika höjder och man kan ha flera terrasser efter varandra, om sluttningen är brant.

Då får du fler möjligheter att välja bland, men det bör ändå vara en svagväxande sort, dvs. ympad på svagväxande grundstam för att få ett litet träd. En svagväxande och härdig grundstam för äpple är t ex B491 eller den något större B9, som man sedan kan ympa in i stort sett vilken sort som helst på.

Så när du väljer ditt träd så fråga vilken grundstam den har. Ett vackert träd är t.ex. Discovery på B491-stam. Röda, vackra äpplen och tämligen sirliga grenar.

Vill du hellre ha prydnadsapel så är de flesta av dessa småvuxna. Men det lönar sig att kolla noga, för där finns jättar också!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB